Σελίδες

Δευτέρα 19 Νοεμβρίου 2012

Gingerbread Houses...

Για την συνταγή αυτή χρειάζεται
πολύ υπομονή, πολύς χρόνος και πολύ
Χριστουγεννιάτικη διάθεση...


Gingerbread houses
6 κούπες αλεύρι για όλες τις χρήσεις (1Kg)
1 κουτ. του γλυκού σόδα
½ κουτ. γλυκού baking pouder
200γρ βούτυρο ανάλατο
1 κούπα σκούρα καφέ ζάχαρη
4 κουτ.γλυκού ginger
4 κουτ. γλυκού κανέλα
1 ½ κουτ. γλυκού αλάτι
2 μεγάλα αυγά
1 ½ κούπα μελάσα (450γρ)


Ανακατεύω όλα τα υλικά προσθέτοντας το αλεύρι
στο τέλος σιγά σιγά και κάνω μια μπάλα
που δεν κολλάει. Την αφήνω για μια ώρα
στο ψυγείο και μετά την ανοίγω σε
φύλλο (ανάμεσα σε δύο λαδόκολλες
με τον πλάστη) πάχους περίπου 7 χιλιοστών.
Εκτυπώνω το πατρόν για το σπίτι σε χαρτί από

Το περνάω και το κόβω σε μια διάφανη σκληρή ζελατίνα
(εγώ χρησιμοποίησα τις διάφανες σελίδες που
χρησιμοποιούσε η Αλεξάνδρα για να βάλει στο σχολείο
τις φωτοτυπίες της…) έτσι θα τοποθετώ το πατρόν
πάνω στη ζύμη χωρίς αυτό να χαλάει. Κάθε κομμάτι που κόβω
το τοποθετώ στο ταψί πάνω σε λαδόκολλα
και ψήνω στους 180 βαθμούς για 10 με 12 λεπτά. 


Εάν έχω υπομονή και θέλω να γίνει πιο εντυπωσιακό
τότε στα παράθυρα προσθέτω τζάμια από καραμέλα.
Έχω κοπανίσει στο γουδί καραμέλα
(σαν αυτές τις o mamy …) και στα 8 λεπτά
ψησίματος βγάζω το μπισκότο και ρίχνω κομματάκια
καραμέλας στα κενά από τα παράθυρα.
Ξαναβάζω στο φούρνο για 3 με 4 λεπτά να
λιώσει η καραμέλα και να δημιουργηθεί το τζάμι!
Αφήνω σε σχάρα να κρυώσουν τα μπισκότα.


Την επόμενη ημέρα φτιάχνω την κόλλα με την οποία
θα διακοσμήσω το σπίτι αλλά και θα κολλήσω τα μπισκότα.
Χτυπώ 3 ασπράδια αυγών σε μαρέγκα και σιγά σιγά
προσθέτω 5 κούπες ζάχαρη άχνη (800γρ) ώσπου το μείγμα
 να γίνει σφιχτό. Τοποθετώ το μείγμα σε κορνέ
με ψιλή άκρη και κάνω την διακόσμηση ή κολλώ
καραμελάκια! Αφήνω τα διακοσμημένα μπισκότα 1 μέρα
να στεγνώσει η ζαχαρόκολλα. Την επόμενη ημέρα φτιάχνω
κι άλλη ζαχαρόκολλα με τον ίδιο τρόπο
και την βάζω σε κορνέ με μεγάλη άκρη. 


Σε  χάρτινες βάσεις για τούρτες κάνω με το κορνέ
μου μια γραμμή πάνω στην οποία θα βάλω
το πρώτο μπισκότο. Τοποθετώ ένα ποτήρι
για να στηρίξω το πρώτο μπισκότο (την πρόσοψη του σπιτιού)
και βάζω τους δύο κάθετους τοίχους χρησιμοποιώντας
σε όλες τις πλευρές μπόλικη ζαχαρόκολλα!


Είναι απίστευτο πόσο εύκολα θα σταθεί το
σπίτι μόνο του! Μόλις τοποθετήσω τις 3 πλευρές
βγάζω το ποτήρι και το σπίτι είναι ακόμη όρθιο!
Συνεχίζω την διακόσμηση! Πολύ χρήσιμο
ήταν το βίντεο που παρακολούθησα εδώ


...οι φωτογραφίες είναι από σπιτάκια
που έφτιαξα για τα Χριστουγεννιάτικα
παζάρια στο σχολείο των παιδιών μου...


...είναι από το 2009, 2010, 2011...


...την διακόσμηση την κάνουμε όλοι μαζί
(και ο μπαμπάς) και είναι πολύ
διασκεδαστικό για όλους...


...πέρυσι τα Χριστούγεννα φτιάξαμε
συνολικά 17 σπιτάκια...


...το μπισκότο είναι φοβερά μυρωδάτο
και δίνει μια Χριστουγεννιάτικη οσμή
σε όλο το σπίτι. Επίσης είναι πάρα πολύ
εύγευστο και τρώγεται όλο
μαζί με τα καραμελάκια...



...καλή επιτυχία σε όλους!



12 σχόλια:

  1. ΤΕΛΕΙΟΟΟΟΟ!! κι έψαχνα μια καλή συνταγή!! Μπράβο ρε κορίτσι τι υπέροχα τα σπιτάκια!! θα τα δοκιμάσω οπωσδήποτε!!
    Ερωτήσεις: η συνταγή είναι για 1 σπιτάκι??
    πόσες μέρες κρατάει?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Πωπω! Είναι υπέροχα! Και φτιαγμένα από τα χεράκια σου! Αλήθεια πόσο τα πουλούσατε στο μπαζάρ; Γιατί είναι και πολύ μεγάλα απ όσο είδα το πατρόν. Πολλών ημερών δουλειά!
    Τώρα για πες μου...με την δόση αυτή πόσα σπιτάκια φτιάχνεις; Και η αντίστοιχη δόση γλάσσου πόσα σπιτάκια καλύπτει; Τέλος Μελάσα είναι η γλυκόζη;
    θέλει μελέτη αρκετή η ανάρτηση! θα ξαναπεράσω! PIN IT!
    kathy by anthomeli
    kathy by anthomeli

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Χαίρομαι που σας άρεσε! Η μελάσα δεν είναι γλυκόζη! Θα την βρεις στα βιολογικά προϊόντα ή σε προϊόντα υγιεινής διατροφής. Υπάρχει και ξένη μάρκα που είναι πιο φτηνή. Λένε ότι κάνει καλό σε αυτούς που έχουν έλλειψη σιδήρου. Με την δόση αυτή κάνεις δύο μεγάλα σπιτάκια τουλάχιστον και η δόση της ζαχαρόκολλας είναι για στολισμό αυτών των σπιτιών και θέλει άλλη μια δόση για να κολλήσεις. Είναι μια συνταγή πολυέξοδη κοστίζουν τα υλικά αλλά και η διακόσμηση. Στις καλές εποχές τα πουλήσαμε 50 ευρώ αλλά πέρυσι πέσαμε στο 25 με 30!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Αχ κάθε χρόνο τα βλέπω και ζηλεύω, αλλά νομίζω πως είναι πολύ δύσκολη πίστα !!! Είναι υπέροχα και μπράβο για την προσπάθεια και κυρίως για το αποτέλεσμα!
    Αν θες, έλα κι από εδώ:http://megalono-megaloneis-megalonei.blogspot.gr.

    Στην πρώτη παράγραφο της ανάρτησής σου, γράφεις πως ανοίγουμε φύλο πάχους 7 εκατοστών. Μήπως εννοείς χιλιοστών;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Τα χαζεύω τόση ώρα και λέω να το δοκιμάσω! Λέω όμως να βγάλω το πατρόν σε σμίκρυνση, για να κάνω την δοκιμή με μικρότερα! Αν όλα πάνε καλά, θα σου στείλω φώτο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. @astroneraidoula :Το διόρθωσα φυσικά είναι χιλιοστών! Ωραίο blog!
    Α!!! Τα σπιτάκια διατηρούνται πολύ καιρό σε ζελατίνα να μην σκονίζονται και πάνω από ένα μήνα!!! Και αν δεν θέλετε να τα φάτε 1 χρόνο και...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Πανέμορφα τα σπιτάκια! Όπως και οι παιδικές φατσούλες με τα πονηρά χαμόγελα που κρύβονται από πίσω τους!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. πανέμορφα τα σπιτάκια Ειρήνη μου!! ευχαριστούμε και για τη συνταγή!!! φιλάκια!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Καλώς σε βρήκα!Πολύ όμορφο και..νόστιμο το σπιτάκι σου! Καλή εβδομάδα να'χεις!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Γειά σου και από εδώ Ειρήνη. Ήρθα και εγώ στο θεσπέσιο σπιτάκι σου! Αυτά τα σπιτάκια είναι έργα τέχνης κυριολεκτικά! Να τα φτιάξω "δεν παίζει" σίγουρα θα βγουν χάλια....ίσως σε 10 χρόνια! Χα χα χα. Πάντως θα σημειώσω την συνταγή γιατί ποτέ δεν ξέρεις!
    17 όμως??? Ακόμα το σκέφτομαι και παίρνω υπογλώσσιο!
    Να χαίρεσαι τα παιδάκια σου και τον αντρούλη σου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Ειρήνη, εκτός από το βραβείο αρχιτεκτονικής και διακόσμησης των ζαχαροσπιτακίων (!), έχεις κι ένα βραβειάκι από εμένα στο blogoσπιτάκι μου! Για πέρνα μια βόλτα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή